Project 1 – Word Wakker!

Baltische vervoering, wereldlijke Renaissance en Engelse Romantiek

“Hé slapend hart, word wakker, want onze liefde roept je!” Met deze vrije vertaling begint de ode aan de lente door vrije vogels bezongen in Le Chant des Oiseaux van Janequin. Dit hoogtepunt uit het kamerkoorrepertoire van de wereldlijke Renaissance kan dan ook niet meer van toepassing zijn als themadrager voor het eerste project. Het nieuwe Noordhollands Kamerkoor wordt wakker!

Let’s start at the very beginning…
We gaan aan de slag met Solfeggio van Arvo Pärt. Een betoverend werk van misschien wel de grootste nog levende componist. Niet alleen omdat het totale verstilling van muziek door grootse eenvoud vertolkt, maar juist ook omdat Pärt er als geen ander in slaagt om het meest elementaire thema van de westerse klassieke muziek (de majeur toonladder, inderdaad: do-re-mi…) omtovert in magisch versmeltende klanken. Het is al fraai in zijn oorspronkelijke zetting, maar we brengen het iets anders. Hoe? Meld je aan, dan weet je het snel genoeg!

Baltische vervoering – Pärt, Tormis & Sisask
Vanuit dit wonderlijke werk en het wonderschone Da Pacem Domine van Pärt maken we kennis met Baltische componisten als Tormis, Gjeilo en Sisask (waaronder Confitemini Domini en Benedicamus). Verrassende muziek die je letterlijk naar een andere wereld brengt.

Wereldlijke Renaissance – Jannequin & Lassus
Hoewel de brug vanuit Baltische koormuziek naar Nederlands/Vlaamse componisten uit de Renaissance enorm lijkt, blijkt het muzikaal prachtig te versmelten. Onder meer met de vocale acrobatiek in het frisse “Le Chant des Oiseaux” van Jannequin. In “Je l’aime bien” van Lassus krijgt de liefde -voor meer dan alleen muziek- ruim baan.

Engelse Romantiek – Vaughan-Williams & Wood
En tenslotte meeslepende Engelse Romantiek. Met onder meer het hartverwarmende “The Dark Eyed Sailor” en het mysterieuze “The Lovers Ghost” van Vaughan Williams en “The Blue Bird” van Stanford vormt water de verbindende factor in de rijke, beeldende muziek van de Engelse Romantiek.


Opbouw Project 1 – Word Wakker!
Voor project 1 repeteren we in een mooie ruimte bij Artiance – Centrum voor de Kunsten op het Canadaplein in Alkmaar. Een parkeergarage naast de deur en op slechts 10 minuten lopen vanaf het Centraal Station. Het project omvat onder meer:

 • 8 Muzikale repetities van 2,5 uren, inclusief vocal coaching:
 • 3 Regie-repetities van 3 uren;
 • 1 Generale repetitie / Try out van 3 uren, inclusief vocal coaching;
 • 3 Uitvoeringen (minimaal) + inzingen
 • Bladmuziek op pdf. Nieuwe muziek dat niet digitaal beschikbaar is wordt in overleg en voor eigen kosten aangeschaft;
 • MP3-oefenfiles voor noten en uitspraak;
 • BUMA afdracht.

Repetitierooster (o.v.b.)
De acht muzikale repetities worden gehouden op woensdagavond 19.30 – 22.00 uur. Aansluitend volgen drie regie-repetities en een generale repetitie op zaterdagochtend 10.00 – 13.00 uur.

 • Interpretatie en koortechniek op woensdagen 19.30 – 22.00 uur
  9, 16 en 30 oktober, 6, 20 en 27 november, 8 en 29 januari
 • Koorregie op zaterdagen 10.00 – 13.00 uur op 7 december, 18 en 25 januari
 • Generale repetitie / Try out: zaterdag 1 februari

Drie uitvoeringen
1. Zondag 2 februari
2. Zaterdag 8 februari
3. Zondag 9 februari

Aansluitend wordt met een gezamenlijke maaltijd als feestelijke afsluiting van het project georganiseerd op zondag 9 februari.


Deelnamefee voor Project 1 – Word Wakker!
Je kunt op vershillende manieren deelnemen aan de projecten van het Noordhollands Kamerkoor. De basis van 12 repetities en 3 uitvoeringen kost slechts 150 euro. Dat is slechts 3,50 euro per projectuur! Het afsluitende diner is facultatief en voor eigen kosten.

Zing mee zoals jij dat wilt
Maar je kunt deze basis-deelname ook uitbreiden met intensieve vocal coachingspakketten die er voor zorgen dat je het maximale zangplezier uit het project haalt. Lees hier alle informatie over de mogelijkheden!

Project 1 – Word Wakker! – Klik hier om je aan te melden!

(Wijzigingen in het programma voorbehouden)